Elämä on valintoja, valitse paremmin

Reseptit / Juustot & Juoma

Juusto & juomat

Hyvä juusto saa sanonnan mukaan viinin laulamaan. Molemmat herättävät toisensa eloon, mutta toisaalta maistuvat hyvältä myös sellaisenaan. Vain oma maku on rajana valitessa juustolle sopivaa viiniä. Turvallisin viinivalinta kypsytetyille juustoillemme on perinteisesti keskitäyteläinen punaviini, esimerkiksi cabernet sauvignon, pinot noir tai syrah- viini. Tähän ohjenuoraan ei kuitenkaan kannata liiaksi takertua, sillä mielipiteitä on varmasti yhtä monta kuin viinejäkin. Valkoviini sopiikin juustoille niin ikään.  Jokaiselle Juustoportin kellaroidulle juustolle löytyy useita suosituksia tuotetietojen yhteydessä.

Juustojen kanssa käytetään lisukkeita monipuolisesti, viinille sopivista lisukkeista on jonkin verran erilaisia ajatuksia: Omenan ja sitrushedelmien hapot voivat kuivattavat suun ja saattavat saada viinin maistumaan kitkerältä. Karvaus ja hapokkuus korostavat myös usein viinin karvautta ja hapokkuutta. Viinin kanssa yhteen sopivatkin erityisen hyvin pähkinät, paprika, sipulit ja kypsennetyt sienet, liha ja juusto sekä monet yrtit kuten basilika ja rakuuna. Omat mieltymykset ovat se, mitä kannattaa seurata antaen kuitenkin uusillekin tuttavuuksille mahdollisuuksia.

Viini ei ole ainut vaihtoehto juustojen kanssa nautittavaksi juomaksi. Oma lukunsa ovat oluen ja juuston yhdistelmät. Lähes kaikenlaiset oluet kun sopivat jollekin juustolle. Bitter-, ale- ja pils-tyyppiset ovat erityisen hyvä pari Juustoportin juustojen kanssa. Vesi sopii myös juomaksi juustojen kanssa, niin myös mehu, alkoholiton päärynäsiideri tai jopa tee.

Kokonaisuudessaan tärkeintä on muistaa, että ruoanlaittoon kuuluu rentous ja hyvä mieli, joten oma luovuus kannattaa päästää valloilleen niin juustojen, juomien kuin lisukkeidenkin valinnassa.